És una iniciativa per promoure la igualtat d’oportunitats educatives més enllà de l’escola per a tots els infants impulsada per l’
Aliança Educació 360. El passaport és una eina que enforteix l’educació comunitària dels territoris en els que s’implementa i que es focalitza en fer accessibles i en connectar, reconèixer i fer visibles els aprenentatges més enllà de l’escola dels infants de 3 a 12 anys. L’eina està dirigida a promoure l’accés de tots els nens i nenes d’un barri, municipi o comarca a activitats educatives accessibles, variades i de qualitat, independentment del seu origen social i en condicions d’equitat.
El funcionament de l’eina està basat en la metodologia dels Passaports d’aprenentatge ( Learning Passports ). En el cas del Passaport Edunauta el programa entrega un “passaport” als infants participants; aquest document els permet explorar l’oferta d’activitats educatives i extraescolars del seu territori, decidir què volen fer i aprendre, i segellar la seva participació. D’aquesta manera cada infant acumula noves experiències que es veuen reflectides al seu passaport i que mostren tot el que hi ha après.
El Passaport Edunauta fa servir un document físic que recorda a un passaport de viatge. Conté diverses pàgines que els infants poden personalitzar amb les seves dades i interessos. A més a més, té espais on els infants poden recollir i explicar les activitats que han fet fora de l’escola: activitats a centres cívics, biblioteques, obres de teatre, excursions o concerts, entre moltes altres propostes, i on també poden reflexionar sobre els aprenentatges que han fet. Per aquells territoris que ho desitgin, el projecte posa a disposició dels infants el Passaport Edunauta en format digital. A través d’una plataforma - web dóna accés a la versió digital del Passaport Edunauta, traslladant a nivell virtual les potencialitats del passaport en paper, i fins i tot permetent compatibilitzar ambdós suports (físic i en línia).
Els edunautes són els infants del territori que han rebut el seu Passaport Edunauta a través del seu centre educatiu o bé des dels equipaments i/o entitats del territori que estiguin vinculades al projecte. Els edunautes són els protagonistes i el centre de la intervenció del projecte. Amb el seu passaport podran: explorar i viatjar a les activitats que ofereix el programa, escollir les activitats que més els escaiguin, mostrar i fer visibles els seus aprenentatges i celebrar i compartir el que han après amb la resta de la comunitat. Cada territori decideix a quines edats vol dirigir l’eina i els centres educatius i/o agents educatius que el rebran i el prescriuran als infants.
Qualsevol entitat o recurs del territori té potencial educatiu. Generalment, les activitats del Passaport Edunauta les ofereixen: biblioteques, centres cívics, teatres, casals, entitats o clubs esportius, entre altres espais.Els infants tenen la possibilitat de “viatjar” a aquestes destinacions on podran participar a activitats que suposaran una experiència d’aprenentatge nova i podran aconseguir segells per al seu Passaport Edunauta.
El Passaport Edunauta aglutina una gran varietat d’activitats que s’agrupen per temàtiques. L’objectiu és que aquestes continguin aprenentatges i noves experiències enriquidores per als infants. Generalment trobem activitats puntuals però també podem trobar activitats més contínues i regulars.
Totes les activitats educatives del Passaport Edunauta estan aglutinades en un catàleg d’activitats edunautes que es troba en format online en aquest web o bé en format paper, que cada territori fa arribar als infants participants de formes diverses: des de les escoles, xarxes socials, entitats o cartelleria en espais públics...
Els territoris tenen a la seva disposició un marc comú de competències d’aprenentatge, conegut també com els 9 superpoders edunautes. Aquest llistat de competències és un document opcional d’aprofundiment que es comparteix entre tots els agents i que inclou 9 competències transversals clau: la curiositat, la resolució de problemes, la creativitat, la comunicació, l’empatia, el treball en equip, la perseverança, la iniciativa i l’autoregulació. Aquestes competències es poden incloure en la dinàmica de les activitats de manera que els infants els puguin entrenar. Fent ús d’aquest marc de competències (superpoders edunautes) s’estableix una intencionalitat educativa comuna entre totes les activitats, es dona visibilitat als aprenentatges “invisibles” que molts cops passen inadvertits en les activitats educatives, de manera que els edunautes les podran reconèixer, entrenar i plasmar en els seus passaports.
Generalment, els centres educatius informen als infants i a les seves famílies en què consisteix el Passaport Edunauta, totes les oportunitats educatives que posa a l’abast dels seus fills i filles i en fan prescripció, tant d’activitats com d’usos. També entreguen el document físic a cada infant i pengen el catàleg d’activitats a l’aula i/o el distribueixen entre les famílies (físicament, via correu electrònic, grup de whatsapp , etc.). El programa disposa també de materials per a realitzar acció tutorial amb el Passaport Edunauta des de les escoles, centrat en el treball dels 9 superpoders (competències clau) i que el centre pot fer servir si desitja complementar l’ús del Passaport Edunauta dins de l’aula, connectant els aprenentatges que fa el seu alumnat tant dins com fora escola.
El programa es lidera per un Equip Impulsor que generalment es troba format per personal tècnic de l’Ajuntament (tècnics d’educació), personal del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) i/o de Servei d’Orientació a l’Atenció Comunitària (SOAC). Sempre es recomana intentar aconseguir un equip ampli i heterogeni, en el que també hi participin els centres educatius i altres agents educatius locals del territori (entitats socials, equipaments educatius, etc.). Aquest grup de persones lidera el desplegament del programa, detectant les necessitats del municipi, interlocutant amb els agents educatius clau i garantint un funcionament adequat.
El Passaport Edunauta és una eina adaptable i modulable a cada territori i al seu context. Es recomana que les intervencions estiguin enfocades per a garantir equitat educativa al municipi, activitats de qualitat i una major connexió amb el territori. El Passaport Edunauta requereix d’unes intervencions mínimes: entrega de Passaports i generació d’un catàleg d’activitats per als infants. A partir d’aquí podeu anar perfeccionat i ampliant les tasques i fites de treball per a fer un Passaport Edunauta més ampli i enriquit.
Si ets un territori interessat en desenvolupar el Passaport Edunauta al teu municipi o comarca pots començar quan vulguis! Si vols rebre més informació ens pots escriure a
hola@passaportedunauta.cat i t’informarem de les passes que has de seguir per incorporar-te com a territori edunauta. Et donem la benvinguda!
Des de l’equip de Passaport Edunauta acompanyem als territoris a desplegar l’eina als territoris. Aquest suport es materialitza en formacions per capacitar les persones responsables en l’ús de l’eina, acompanyament individualitzat presencial i online, accés a totes els materials del programa i espais de trobada, d’inspiració, d’aprenentatge i d’intercanvi amb altres territoris implementadors.Per a fer ús d’aquesta eina els territoris abonen un petit cànon en concepte del servei i accés als materials atenent a les característiques del municipis (nombre d’habitants). Si vols saber més escriu-nos a
hola@passaportedunauta.cat i t’informarem de les condicions.
29 territoris estan desplegant el Passaport Edunauta arreu del territori català, actualment gairebé 11.000 infants edunautes han rebut el Passaport que els hi permet accedir, participar i aprendre a més de 700 activitats engrescadores que ofereixen espais educatius del seu territori.
Sí, el Passaport Edunauta és una de les actuacions que contempla el Pla de Millores Educatives (PMOE) dintre de la mesura 17, així com també pot ser finançat pel propi Pla Educatiu d’Entorn de cada territori.
Si ets un equipament que programes activitats educatives i vols que aquestes s’integrin al catàleg d’activitats del teu territori per sumar i ampliar oportunitats educatives per a tots els infants del municipi et convidem a que et dirigeixis aquest apartat del
web i puguis contactar amb la persona de referència del teu territori que t’informarà. Si no el trobes, escriu-nos a
hola@passaportedunauta.cat i t’informarem de quines possibilitats es poden activar.Temes que crec que manquen si m’ho miro com algú extern al projecte que no en sap res?!
Si ets un centre educatiu que vols emprar el Passaport Edunauta amb els teus infants pots fer-ho de diverses formes.
- Consulta si el teu territori disposa de Passaport Edunauta si és així pots contactar amb la persona de referència i et concretarà amb més detall
- Si el teu territori no disposa de Passaport Edunauta i estan interessat en saber com es podria impulsar, escriu-nos a hola@passaportedunauta.cat i t’informarem de quines possibilitats es poden activar
Si ets una entitat i vols impulsar el Passaport Edunauta recomanem et que puguis disposar d’unes hores per a fer la preparació i desplegament de l’eina, també és molt recomanable que existeixi un teixit associatiu fort al teu entorn i que puguin tenir un paper destacat com a destinacions d’aprenentatge, els espais que proposen activitats. És molt positiu disposar de centres educatiu i ajuntaments alineats amb el projecte.El Passaport Edunauta és un bon recurs per a treballar competències d’aprenentatge amb els infants que participen a les activitats.Si vols saber més, escriu-nos a
hola@passaportedunauta.cat i t’informarem de quines possibilitats es poden activar.
El Passaport Edunaurta és una eina que de forma general s’empra durant el curs escolar, de setembre a juny. El Passaport s’entrega als infants el primer trimestre i es van proposant activitats al llarg de curs, per a finalitzar el tercer trimestre amb una cerimònia de graduació.No obstant, el Passaport Edunauta és una eina flexible, adaptable i modulable que també es pot emprar durant el període d’estiu o al llarg dels 365 dies de l’any.
La cerimònia de graduació és l’acte de cloenda que celebra els aprenentatges que els infants han fet al llarg de tot el curs. Normalment és concep com una festa comunitària oberta a tota la ciutadania i on especialment es vol reconèixer el paper dels infants com edunautes que han impulsat els seus aprenentatges, les escoles com a catalitzador i acompanyants clau i les entitats que han promogut activitats d’aprenentatge.
Hi ha diversos motius pels quals impulsar el Passaport Edunauta. És una eina que ens acompanya a la feina que desenvolupa el municipi i treballar per ampliar, connectar i garantir oportunitats educatives als infants del territori, promoure activitats en el fora escola riques, diverses i de qualitat, sense oblidar el treball amb la comunitat enfortir en treball en xarxa.
- Ordenar i vertebrar les actuacions que es porten a terme, els municipis impulsen iniciatives diverses: activitats educatives des de diverses, àrees, acompanyament a les famílies, entre moltes altres actuacions. El Passaport Edunauta ens permet generar un espai de treball conjunt per alinear i posar a treballar totes les actuacions sota un mateix paraigües.
- Visibilitzar el treball que es desenvolupa en el àmbit comunitari per ampliar oportunitats educatives en el fora escola. Ens permet generar una comunicació engrescadora i molt enfocada als infants.
- Construir noves actuacions per a treballa sobre reptes municipals clau a partir de l’eina i les possibilitats que ens ofereix.
A més a més impulsar Passaport Edunauta és formar part d’una comunitat present a més de 30 municipis, teixir aliances i treball compartit